czwartek, 12 września, 2024
decoupageDIYWielkanoc

Rzeżucha w skorupkach

Najwyższa pora na posianie rzeżuchy, nieodzownego elementu Świąt Wielkanocnych. Na wykiełkowanie potrzebuje kilka dni, a do pełnego wyrośnięcia od 7-10dni. Warto więc pomyśleć o tym wcześniej.

Ja z babcią zawsze na tydzień przed świętami sadziłam rzeżuchę i był to jeden ze stałych elementów Wielkanocnych przygotowań. Z babcią oczywiście w tradycyjny sposób na odwróconej miseczce owiniętej watą i gazą, a dziś proponuję inny pomysł na rzeżuchę.

Po części będzie to kontynuacja „Wielkanocnego decoupage”. Tam znajdziesz szczegółową instrukcję krok po kroku, jeśli zaczynasz dopiero dekorowanie serwetkami.

Równie dobrze i efektownie wygląda rzeżucha posadzona w surowych / niemalowanych skorupkach po jajkach.

Potrzebujesz:

  • skorupki po jajkach
  • wata / lignina
  • nasiona rzeżuchy

dodatkowo do decoupage:

  • farba akrylowa
  • serwetki papierowe
  • klej do drewna
  • pędzelek
  • lakier bezbarwny
  • papier ścierny

Skorupki pomaluj farbą akrylową, wyznaczając linię pędzlem.


rzeżucha_jajka_decoupage_12


W trakcie kiedy skorupki sobie wysychają, wsyp do szklanki nasiona rzeżuchy i zalej wodą. Tak mniej więcej trzy razy tyle wody, co nasion.


rzeżucha_jajka_decoupage_11


Zanim posadzisz rzeżuchę, daj jej namoknąć na tyle, żeby stała się kleista. Babcia mówiła, że to gwarantuje kiełkowanie i je przyspiesza.

Nigdy nie spróbowałam tego namaczania pomijać ;) w końcu taka tradycja i jak już się rozpędziłam, to owies również namoczyłam. Nawet nie wiem czy to dobrze ;).


rzeżucha_jajka_decoupage_10


Jajka pomalowane czas na dekorację i tu ponowię link do Wielkanocnego decoupage, aby nie dublować wpisów.

Na koniec pokryj lakierem bezbarwnym.


rzeżucha_jajka_decoupage_9


Kiedy skorupki już przeschną, a rzeżucha będzie jak trzeba ;), wyłóż je watą lub ligniną.


rzeżucha_jajka_decoupage_8


rzeżucha_jajka_decoupage_7


Zwilż watę i nałóż łyżeczką nasionka do każdej ze skorupek.

Rzeżucha musi mięć stałą wilgoć. Zraszaj ją więc codziennie, bo wyschnięte ziarenka nie będą kiełkować.


rzeżucha_jajka_decoupage_6


rzeżucha_jajka_decoupage_5


Poniżej zdjęcie po trzech dniach od posadzenia rzeżuchy.


rzeżucha_jajka_decoupage_1


A skoro już ją mamy to korzystajmy, bo jest pyszna. Świetnie pasuje na przykład do białego sera na kromkę świeżego chleba :).

I to nie jedyny powód. „Rzeżucha to cenne źródło witamin i mikroelementów ….” tutaj pozostawiam Cię już z wujkiem Google, który rzeżuchę zna dużo lepiej niż ja ;).

Dla mnie jest smaczna, efektowna i sadzę ją co roku przed świętami, co jest wystarczającym argumentem za ;).


rzeżucha_jajka_decoupage_13


rzeżucha_jajka_decoupage_4

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *